Publicerat 20 oktober 2022 i kategorin Artiklar

Ny undersökning: Auktoriserade Lönekonsulter kan mer, känner mindre stress

Vismas stora undersökning av lönebranschen visar att Auktoriserade Lönekonsulter, auktoriserade via Srf konsulterna, har större kunskap än andra vad gäller exempelvis GDPR, nya betalningsinfrastrukturen P27 och lönesystemet de jobbar i. – Det är väldigt glädjande och ett kvitto på att vi gör det medlemmarna vill att vi ska göra. Att de även är mer nöjda med sitt yrkesval än andra vittnar om att de också bygger sin karriär inom lön på ett hållbart sätt, säger Zennie Sjölund, branschansvarig lön vid Srf konsulterna.

Enligt rapporten ”Koll på lön 2022” är 96 procent av de tillfrågade nöjda med sitt yrkesval. Men 30 procent uppger att de ofta känner stress på grund av sitt arbete. Bland de tillfrågade som är Auktoriserade Lönekonsulter är det 13,3 procent som ofta känner stress på jobbet.

Undersökningen visar att inte bara stressnivåerna påverkas positivt av utbildning och certifiering; även kunskaperna, den personliga nöjdheten och ställningen på arbetsmarknaden förbättras.

Sofia Gerstenfeld, vd på Visma Enterprise, konstaterar:

­­– Vinsterna med kompetenshöjande utbildning är många, både utifrån ett employer branding-perspektiv och ett arbetsgivarperspektiv. Duktiga lönekonsulter är hårdvaluta och det är svårt att hitta lönekompetens idag, säger Sofia Gerstenfeld, vd på Visma Enterprise.

Hållbart yrkesliv

För ett långsiktigt hållbart yrkesliv är det centralt att arbetsbelastningen är rimlig, samtidigt som den Auktoriserade Lönekonsulten regelbundet stärker och förnyar sin kompetens. Att lönekonsulterna vänder förändring till fördel har Srf konsulterna länge verkat för. Det finns ett flertal utbildningar på det temat.

– Jag skulle vilja säga att våra medlemmar, och olika branschaktörer, inser att det inom lön finns fler och fler möjligheter till en riktigt attraktiv karriär. Lönekompetensen och rådgivningen kring lönefrågor blir allt viktigare. Det visar också undersökningen från Visma som dessutom bekräftar att våra auktoriserade konsulter har störst kompetens inom viktiga och aktuella sakfrågor, säger Zennie Sjölund och fortsätter:

– Börjar vi prata hållbarhetsredovisning finns många siffor som behövs för de underlagen hos lönekonsulterna och i löneprogrammen. Ur det miljömässiga perspektivet har vi till exempel resepolicyer, personalförmåner och tjänsteresor. Ur ett socialt perspektiv har vi bland annat sjukskrivningar, jämställdhet och lönekartläggning. Och har ett företag inte kontroll på sina lönekostnader, exempelvis semesterlöneskulden, kan de inte uppnå hållbara ekonomiska resultat.

Kvalitetsstämpel

I dag finns 701 Auktoriserade Lönekonsulter, för ett år sedan var de 542. Samtidigt finns 1 084 studerande medlemmar inom lön.

I Vismas rapport konstateras bland annat följande, angående Srf konsulternas arbete:

” Auktorisering innebär att man fortbildar sig och utvecklar sin kunskap, även i systemet man jobbar i. Som auktoriserad lönekonsult krävs regelbunden, årlig utbildning för att upprätthålla auktorisationen. Det är också en kvalitetsstämpel som stärker yrkesrollen och branschen i stort. ”

– Den regelbundna kompetensutveckling som krävs för att få behålla sin auktorisation verkar bidra till att det är lättare att hålla sig uppdaterad kring förändringar inom yrket, säger Sofia Gerstenfeld.

Publicerat 13 september 2023

Fick du slutskattebeskedet i juni…

…och fick kvarskatt? Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 12 september ska den vara betald. Tidigare datum för slutskatten innebär också att kvarskatten ska betalas tidigare. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär inkomstdeklaration för detta inkomstår och undvik på det sättet kvarskatten till nästa …

Läs mer

Publicerat 13 september 2023

Höjd ränta på skattekontot- igen

För andra gången under 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. De nya räntorna gäller från och med den 1 augusti 2023. Den höjda räntan påverkar bland annat företag som har tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter. Räntorna på skattekontot är samma för företagare och privatpersoner.Vi har varit vana med låga kostnadsräntor, men …

Läs mer

Publicerat 13 september 2023

Inkomster från försäljning av privata tillgångar

Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Eller rensade du kanske rent av garaget och sålde prylarna? Nu kan Skatteverket få kontrolluppgifter från dina försäljningar på webben och din stuguthyrning.Det är olika regler som gäller när extra inkomster ska tas upp i deklarationen och därmed eventuellt beskattas. Nytt är att digitala plattformar ska …

Läs mer

Publicerat 13 september 2023

Inkomster från uthyrning av olika tillgångar

Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Som vi har skrivit om i en tidigare artikel kommer Skatteverket även att få kontrolluppgifter från plattformsföretag när du har hyrt ut din sommarstuga, lägenhet, båt eller husbil. Av kontrolluppgiften kommer det att framgå hur stor ersättning man har fått vid uthyrningen. I den här artikeln tittar vi närmare …

Läs mer

Publicerat 8 september 2023

Många pensionärer får kvarskatt

Närmare 366 000 personer över 65 år fick kvarskatt när slutskattebeskeden för årets beskattning nu har skickats ut. Man blir lite nyfiken. Hur kan det bli så?De som har fått besked om kvarskatt i år ska betala nära 24 miljarder kronor. Av dessa är det 6,3 miljarder som ska betalas av personer över 65 år, varav de flesta har pension. Hur kan så många pensionärer få kvarskatt? …

Läs mer

Publicerat 8 september 2023

Sista chansen för tillfälligt anstånd

Sedan coronapandemin har företagen beviljats tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter med 45 miljarder kronor. Än finns det möjlighet att ansöka om tillfälligt anstånd. Sista dag att ansöka om anstånd är den 11 september.Tillfälligt anstånd Sedan den 30 mars 2020 kan företag ansöka om tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter. Tillfälligt …

Läs mer

Publicerat 5 september 2023

Inkomster från personliga tjänster, exempelvis korttidsuppdrag och gig-arbete

I den tredje artikeln för detta område är det nu dags att gå igenom vilka beskattningsregler som gäller om du utför småarbeten. Som vi har berättat i tidigare artikel får nu Skatteverket kontrolluppgifter från dina personliga tjänster som du har erbjudit på webben. Det är olika regler som gäller när extra inkomster ska tas upp i deklarationen och därmed eventuellt beskattas. …

Läs mer

Publicerat 20 juni 2023

Öppettider midsommar

Vi stänger kontoret 12.00 på torsdag 22/6

 

Trevlig midsommar,

Anki, Lotta, Susanne, Mikaela, Alma

Läs mer

Publicerat 15 juni 2023

Hästar under luppen

Intresset för hästar är stort i Sverige. Hästbranschen omfattar både hobby och professionella verksamheter inom många olika områden som ridsport, turridning, avel, inackorderingar och ridskolor. De senaste åren har Skatteverket arbetat med olika aktiviteter för att bidra till en sund konkurrens i hästbranschen. Här kan du läsa om slutsatsen av Skatteverkets kontroller. …

Läs mer

Publicerat 13 juni 2023

Forskningsavdragen ökar

Riksdagen har nu beslutat om ytterligare förstärkta skatterättsliga regler om företagens avdrag för forskning och utveckling. Statistikmyndigheten SCB har också under året publicerat en rapport om att företagens avdrag för forskning och utveckling fortsätter att öka. De skattemässiga reglerna  Avdraget för forskning och utveckling innebär en nedsättning av …

Läs mer

Gå till startsidan