Glad midsommar
Vi kommer att stänga kontoret torsdag 19/6 kl 13.
Trevlig midsommar önskar vi på Hasselöns Bokföring.
Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra gränsöverskridande handel, är programmet Nordic Smart Government & Business på väg att skapa ett digitalt ekosystem som sätter Norden i framkant. En av de som varit högst delaktig i programmet är Torbjörn Ull på Bolagsverket. Här berättar han om arbetet och hur det kan gynna företagare.
När Torbjörn Ull började sitt arbete med Nordic Smart Government & Business (NSG&B) i april 2019, var visionen från Nordiska ministerrådet tydlig: att göra Norden till världens mest integrerade och hållbara region till år 2030. Programmets mål var att förenkla och stärka förutsättningarna för små och medelstora företag (SME) genom att skapa ett digitalt ekosystem för affärsdata i realtid.
– Tanken är att skapa ett mervärde för SME genom att automatisera flöden av affärsinformation mellan företag och myndigheter, förklarar Torbjörn Ull, projektledare på Bolagsverket. Vi ville göra det på ett sätt som känns tryggt och säkert för företagen och samtidigt skapar innovation och tillväxt.
Med stöd från 21 myndigheter och tätt samarbete med den privata sektorn, fokuserade programmet på att identifiera både behov och utmaningar.
– Samarbetet har gett oss en stor förståelse för de likheter och olikheter som finns mellan de nordiska länderna, säger Torbjörn. Det har också lagt en viktig grund för att kunna arbeta tillsammans framöver, särskilt med kommande EU-regleringar som påverkar alla länder i regionen.
Konkreta resultat: Automatiserade affärsflöden och standardiserade lösningar
Under perioden 2021–2024 har NSG&B uppnått flera milstolpar som redan nu börjar underlätta vardagen för företag i Norden.
Ett av de mest lovande resultaten är arbetet med digitala affärsdokument. Pilotprojekt har visat att det går att automatisera hela processen för gränsöverskridande handel med hjälp av e-dokument som e-fakturor, e-order och e-kvitton via exempelvis Peppol-nätverket.
– Detta minskar den administrativa bördan avsevärt, exempelvis vid rapportering till skattemyndigheterna enligt VIDA eller vid framtida hållbarhetsupphandlingar, förklarar Torbjörn. Ett konkret exempel är hur e-kvitton kan bära information som direkt integreras i bokföringssystemet.
Ett annat viktigt framsteg är utvecklingen av ett nordiskt API som ger företag möjlighet att hämta grundläggande information om sina affärspartners direkt från myndigheternas företagsregister – i realtid.
– API:et gör det möjligt att verifiera om en affärspartner verkligen är den de utger sig för att vara, eller om en person har rätt att representera företaget, säger Torbjörn. Det här bygger på tillit, eftersom datan kommer direkt från de nationella myndigheterna.
API:et är redan implementerat i fyra av de fem nordiska länderna, och Sverige förväntas vara helt anslutet under första kvartalet 2025.
För att skapa enhetlighet och minska kostnader för manuella tolkningar, har NSG&B utvecklat ett gemensamt nordiskt ordförråd för finansiella data, det så kallade Nordic Vocabulary.
– Det här är en semantisk modell som gör det möjligt att verifiera företagsuppgifter och analysera information mellan företag i olika nordiska länder, berättar Torbjörn. Det underlättar inte bara för investerare och affärspartners, utan också för granskning av hållbarhets- och miljödata i framtiden.
För svenska småföretagare innebär NSG&B:s resultat flera fördelar som kan förenkla verksamheten och skapa nya möjligheter.
– För företagen innebär det att de får bättre kontroll och kan fokusera på att utveckla sin kärnverksamhet, förklarar Torbjörn.
Även om NSG&B-programmet avslutades i juni 2024, lever arbetet vidare i en mindre nordisk arbetsgrupp med fokus på tre huvudområden:
– Vi har fått mycket positiv respons från EU och hoppas att våra modeller kan bidra till att sätta standarder även på europeisk nivå, säger Torbjörn.
En viktig fråga framöver är hur redovisnings- och lönekonsulter kan hjälpa företag att dra nytta av de nya lösningarna.
– Jag tror att konsulternas roll kommer att bli allt viktigare, särskilt när det gäller hållbarhetsrapportering och att säkerställa att företagen uppfyller nya krav på datakvalitet, säger Torbjörn. Det är ett område där konsulterna verkligen kan bidra med sin expertis och stödja företagen i övergången till en mer digital och automatiserad framtid.
För dig som är nyfiken på att komma igång, finns redan nu möjlighet att använda det nordiska API:et för företagsdata.
– API:et är tillgängligt via Bolagsverket och andra nordiska myndigheter, och företag kan redan idag hämta grundinformation om nordiska affärspartners, berättar Torbjörn. Vi uppmuntrar företag att börja använda det för att utforska de möjligheter som finns.
Mer information om API:et och andra resurser finns på nordicsmartgovernment.org.
– Det här är bara början, avslutar Torbjörn. Ju mer vi samarbetar, desto bättre kan vi skapa en framtid där Norden verkligen är den mest integrerade regionen i världen.
Läs mer om Nordic Smart Government & Business på Bolagsverkets hemsida.
The post Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag appeared first on Tidningen Konsulten.
Vi kommer att stänga kontoret torsdag 19/6 kl 13.
Trevlig midsommar önskar vi på Hasselöns Bokföring.
Redan nu har Finansdepartement remitterat en rad skatteförslag som kan komma att ingå i höstbudgeten. Här är en sammanfattning av de förslag som har remitterats i maj och som är viktiga att följa fram till dess att ny lagstiftning eventuellt träder i kraft. Bland förslagen kan nämnas sänkt bolagsskatt och lägre moms på dansevent. Varför kommer alla skatteförslag redan …
Nu blir det enklare att deklarera digitalt. Skatteverket har lanserat en ny e-tjänst för inkomstdeklaration 1, 2 och 4 – med möjlighet att lämna bilagor eller övriga upplysningar. I den nya e-tjänsten kan uppgifterna skrivas under direkt för den som är behörig, alternativt skickas vidare till Mina Sidor för vidare hantering. E-tjänsten sparar inte uppgifterna så allt behöver …
Nu har regeringen publicerat sin lagrådsremiss med det slutliga förslaget på förändringar när det gäller beskattning av kvalificerade andelar i fåmansföretag. Till stor del motsvarar de nu föreslagna reglerna de regler som utredningen presenterade i sitt förslag. Men några förändringar har skett. I den här artikeln sammanfattar vi de förslag till regler som regeringen nu …
Från juni 2026 måste fler svenska företag följa EU:s nya direktiv om löneöppenhet. Men vad innebär det i praktiken – och hur kan mindre företag vända kravet till en strategisk styrka? Vi har pratat med Daniel Edenholm, expert på lönetransparens på Sysarb om hur lönekartläggning kan stärka både företagskultur och arbetsgivarvarumärke. Med det nya EU-direktivet om …
Snart är det dags att planera sommarens semester. Här är några viktiga regler du behöver ha koll på som arbetsgivare. Tvingande och flexibla regler Semesterlagen innehåller både tvingande regler och sådana som går att anpassa via kollektivavtal. Du måste till exempel se till att varje anställd tar ut minst 20 betalda semesterdagar per år – om dagarna är intjänade. …
Ekonomisk brottslighet är ett växande samhällsproblem – men också något vi tillsammans kan motverka. Hos Ekobrottsmyndigheten står det brottsförebyggande arbetet i fokus, och Auktoriserade Redovisningskonsulter lyfts fram som en viktig del av lösningen. Ekobrottsmyndighetens uppdrag är tydligt: att förebygga, upptäcka och bekämpa ekonomisk brottslighet. Men i takt med att …
Det finns många saker du som arbetsgivare ska tänka på om du ska anställa en ungdom i sommar. Det är en förmån att få bidra till en persons första anställning – men det är viktigt att anställningen blir en bra start på arbetslivet. Här kommer tre tips till dig som ska anställa en ungdom. 1. Skriv ett anställningsavtal Ett tydligt anställningsavtal skapar …