Publicerat 16 maj 2025 i kategorin Artiklar

Ekobrottsmyndigheten: Redovisningskonsulten kan göra skillnad

Ekonomisk brottslighet är ett växande samhällsproblem – men också något vi tillsammans kan motverka. Hos Ekobrottsmyndigheten står det brottsförebyggande arbetet i fokus, och Auktoriserade Redovisningskonsulter lyfts fram som en viktig del av lösningen.

Ekobrottsmyndighetens uppdrag är tydligt: att förebygga, upptäcka och bekämpa ekonomisk brottslighet. Men i takt med att brottsligheten blir mer komplex och teknisk krävs ett bredare samarbete. Här spelar redovisningskonsulter en viktig roll. 

– Konsulterna kan se mönster vi inte upptäcker – och här kan de verkligen göra skillnad, säger Mikael Majidoff, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten. 

Förebygga hellre än att lagföra 

Tillsammans med kollegan Lynn Ehn arbetar Mikael Majidoff med att stärka det brottsförebyggande arbetet, både inom myndigheten och genom samverkan med andra aktörer. 

– Det är inte möjligt att utreda och åtala alla brott. Därför behöver vi lägga större kraft på att förhindra att de sker från början. Förebyggande arbete kräver samverkan – med myndigheter, branschorganisationer och näringslivet, säger Lynn Ehn. 

Ekonomisk brottslighet är ofta dold och svår att upptäcka, vilket gör konsulternas insyn i kundernas ekonomi särskilt värdefull. Deras vardagliga kontakt med företag ger dem möjlighet att upptäcka avvikelser tidigt – och agera. 

Redovisningskonsulten som trygg samarbetspartner 

Lena Lind, förbundsdirektör på Srf konsulterna, lyfter redovisnings- och lönekonsulternas unika position. 

– Våra Auktoriserade Redovisnings- och Lönekonsulter arbetar nära sina kunder – ofta små och medelstora företag – och har god insyn i deras ekonomi. De kan reagera och agera om något inte verkar stå rätt till, säger hon. 

Srf konsulternas medlemmar är också skyldiga att följa ett riskbaserat arbetssätt, där kundkännedom och goda rutiner är avgörande. Auktorisationen ställer krav på kontinuerlig kompetensutveckling, kvalitetskontroll och ett etiskt förhållningssätt. 

– Deras tyngd i rollen som Auktoriserade konsulter blir också allt viktigare i en värld som blir mer komplex och osäker, säger Lena Lind. Det är en kvalitetsstämpel som borgar för trygghet. 

Branschorganisationens roll 

Att redovisningskonsulter hjälper företag att följa god redovisningssed bidrar inte bara till att företagen uppfyller lagkrav – det skapar också rättvisa konkurrensvillkor. När alla spelar efter samma regler blir det svårare för oseriösa aktörer att få fotfäste. På så sätt bidrar redovisningskonsulter till både sund företagsutveckling och ett tryggare, starkare samhälle 

– Det handlar om att betona vikten av ordning och reda och att sprida kunskap om gällande regelverk och standarder. Konsulterna är en viktig brygga mellan lagstiftning och företagarvardag, säger Lena Lind. 

Tillsammans mot brottsligheten 

Att förhindra att företag utnyttjas för brott kräver samverkan. Ekobrottsmyndigheten betonar vikten av dialog och informationsutbyte mellan myndigheter, företag och konsulter. 

– Vi måste prata med varandra – den goda sidan måste samarbeta, annars vinner den andra, säger Mikael Majidoff. 

Med rätt kunskap och rutiner, och med Auktoriserade Redovisningskonsulter vid företagens sida, kan mycket göras för att tidigt upptäcka och stoppa brott. 

Tips: Så kan du som redovisningskonsult bidra 

✔ Ha god kännedom om dina kunder och deras verksamhet 
✔ Var uppmärksam på avvikande beteenden och ovanliga transaktioner 
✔ Begär alltid in avtal och relevanta underlag 
✔ Kom ihåg att du har anmälningsplikt vid misstanke om penningtvätt 
✔ Lyft frågan internt – diskutera rutiner och ansvar på byrån 
✔ Ta hjälp av Srf konsulternas stödmaterial och utbildningar 

The post Ekobrottsmyndigheten: Redovisningskonsulten kan göra skillnad appeared first on Tidningen Konsulten.

Publicerat 16 maj 2025

Att tänka på när du planerar anställdas semester

Snart är det dags att planera sommarens semester. Här är några viktiga regler du behöver ha koll på som arbetsgivare. Tvingande och flexibla regler  Semesterlagen innehåller både tvingande regler och sådana som går att anpassa via kollektivavtal. Du måste till exempel se till att varje anställd tar ut minst 20 betalda semesterdagar per år – om dagarna är intjänade. …

Läs mer

Publicerat 16 maj 2025

Ska du anställa en ungdom i sommar? Här är tre tips!

Det finns många saker du som arbetsgivare ska tänka på om du ska anställa en ungdom i sommar. Det är en förmån att få bidra till en persons första anställning – men det är viktigt att anställningen blir en bra start på arbetslivet. Här kommer tre tips till dig som ska anställa en ungdom. 1. Skriv ett anställningsavtal   Ett tydligt anställningsavtal skapar …

Läs mer

Publicerat 29 april 2025

Klämdag 2/5

Vi har stängt kontoret 2/5.

Läs mer

Publicerat 15 april 2025

Öppettider påsk

Skärtorsdag stänger kontoret 13.00

 

Glad Påsk önskar vi på Hasselöns Bokföring.

Läs mer

Publicerat 9 april 2025

Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!

Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i årets deklaration  Förra året var första gången som plattformsföretag skulle lämna kontrolluppgifter i vissa fall vid uthyrning av fast egendom, försäljning av personliga tjänster, …

Läs mer

Publicerat 9 april 2025

Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?

Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, och det är hög tid för både företag och redovisningskonsulter att sätta sig in i vad som väntar. Fredrik Andersson Carlö, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, ger sin bild av nuläget – och …

Läs mer

Publicerat 9 april 2025

Vanliga deklarationsmissar för enskilda näringsidkare – och hur du undviker dem

Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi några tips på hur du undviker fel i din deklaration. Avdrag för ränteutgifter  En fysisk person får kontrolluppgifter på de ränteutgifter som har betalts under året. Kontrolluppgift …

Läs mer

Publicerat 9 april 2025

Undvik kvarskatt nästa år

Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala 2026? Målet – ingen kvarskatt!  Redan nu är det dags att se över hur inkomsterna för 2025 kommer att beskattas när vi lämnar in deklarationen i maj 2026. Syftet med att arbetsgivare …

Läs mer

Publicerat 9 april 2025

Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra

När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade rehabiliteringsåtgärder. Den medicinska rehabiliteringen ansvarar sjukvården för. Ditt ansvar som arbetsgivare  Rehabiliteringsansvaret gäller oavsett om sjukdomen eller skadan har uppstått …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag

Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra gränsöverskridande handel, är programmet Nordic Smart Government & Business på väg att skapa ett digitalt ekosystem som sätter Norden i framkant. En av de som varit högst delaktig i programmet är …

Läs mer

Gå till startsidan