Glad midsommar
Vi kommer att stänga kontoret torsdag 19/6 kl 13.
Trevlig midsommar önskar vi på Hasselöns Bokföring.
Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025.
För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för inkomstdeklarationen vara lite mer komplicerad än för privatpersoner. Aktiebolag kan lämna in inkomstdeklarationen vid fyra tillfällen under året. Vilken tidpunkt som aktiebolaget ska lämna in sin deklaration styrs av bokslutsdagen. Nedan följer de olika tidpunkterna för inlämningen beroende på när räkenskapsåret avslutas.
Företagets bokslut: Maj – juni 2024
Deklarationen senast inlämnad: 15 januari 2025
Företagets bokslut: Juli – august 2024
Deklarationen senast inlämnad: 1 april 2025
Företagets bokslut: September – december 2024
Deklarationen senast inlämnad: 1 augusti 2025
Företagets bokslut: Januari – april 2025
Deklarationen senast inlämnad: 1 december 2025
Företagets bokslut: Maj – juni 2025
Deklarationen senast inlämnad: 15 januari 2026
Redan innan deklarationen ska vara inlämnad kan företaget behöva göra en fyllnadsinbetalning av skatt för att undvika kostnadsränta på kvarskatten. Det finns några olika tidpunkter för när kvarskatten ska vara betald för att företaget ska undvika kostnadsräntan. En försenad betalning kan bli onödigt kostsam.
Dessa tidpunkter gäller för fyllnadsinbetalningen när kvarskatten är mer än 30 000 kronor:
Företagets bokslut: September – december 2024
Pengarna ska finnas på skattekontot senast: 12 februari 2025
Företagets bokslut: Januari – april 2025
Pengarna ska finnas på skattekontot senast: 12 juni 2025
Företagets bokslut: Maj – juni 2025
Pengarna ska finnas på skattekontot senast: 12 augusti 2025
Företagets bokslut: Juli – augusti 2025
Pengarna ska finnas på skattekontot senast: 13 oktober 2025
Dessa tidpunkter gäller för fyllnadsinbetalningen när kvarskatten är högst 30 000 kronor:
Företagets bokslut: September – december 2024
Pengarna ska finnas på skattekontot senast: 5 maj 2025
Företagets bokslut: Januari – april 2025
Pengarna ska finnas på skattekontot senast: 3 september2025
Företagets bokslut: Maj – juni 2025
Pengarna ska finnas på skattekontot senast: 3 november 2025
Företagets bokslut: Juli – august 2025
Pengarna ska finnas på skattekontot senast: 3 januari 2026
Om skatten inte är betald vid de ovanstående tidpunkterna kommer kvarskatten att löpa med en kostnadsränta. Från vilken tidpunkt beror på storleken på kvarskatten. Den del av kvarskatten som överstiger 30 000 kronor kommer ett belöpa med ränta från ett tidigare datum än den del av kvarskatten som understiger 30 000 kronor.
Slutskatten förfaller till betalning vid olika tidpunkter beroende på när företaget skulle lämna in sin deklaration. Gemensamt är att kvarskatten alltid ska betalas inom ungefär 90 dagar från beslutsdatumet för slutlig skatt.
Då ska kvarskatten vara betald:
Bokslut: September – december 2023
Senast: 12 mars 2025
Bokslut: Januari – april 2024
Senast: 14 juli 2025
Bokslut: Maj – juni 2024
Senast: 12 september 2025
Bokslut: Juli – augusti 2024
Senast: 12 november 2025
Bokslut: September – december 2024
Senast: 12 mars 2026
Bokslut: Januari – april 2025
Senast: 14 juli 2026
The post Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025 appeared first on Tidningen Konsulten.
Vi kommer att stänga kontoret torsdag 19/6 kl 13.
Trevlig midsommar önskar vi på Hasselöns Bokföring.
Redan nu har Finansdepartement remitterat en rad skatteförslag som kan komma att ingå i höstbudgeten. Här är en sammanfattning av de förslag som har remitterats i maj och som är viktiga att följa fram till dess att ny lagstiftning eventuellt träder i kraft. Bland förslagen kan nämnas sänkt bolagsskatt och lägre moms på dansevent. Varför kommer alla skatteförslag redan …
Nu blir det enklare att deklarera digitalt. Skatteverket har lanserat en ny e-tjänst för inkomstdeklaration 1, 2 och 4 – med möjlighet att lämna bilagor eller övriga upplysningar. I den nya e-tjänsten kan uppgifterna skrivas under direkt för den som är behörig, alternativt skickas vidare till Mina Sidor för vidare hantering. E-tjänsten sparar inte uppgifterna så allt behöver …
Nu har regeringen publicerat sin lagrådsremiss med det slutliga förslaget på förändringar när det gäller beskattning av kvalificerade andelar i fåmansföretag. Till stor del motsvarar de nu föreslagna reglerna de regler som utredningen presenterade i sitt förslag. Men några förändringar har skett. I den här artikeln sammanfattar vi de förslag till regler som regeringen nu …
Från juni 2026 måste fler svenska företag följa EU:s nya direktiv om löneöppenhet. Men vad innebär det i praktiken – och hur kan mindre företag vända kravet till en strategisk styrka? Vi har pratat med Daniel Edenholm, expert på lönetransparens på Sysarb om hur lönekartläggning kan stärka både företagskultur och arbetsgivarvarumärke. Med det nya EU-direktivet om …
Snart är det dags att planera sommarens semester. Här är några viktiga regler du behöver ha koll på som arbetsgivare. Tvingande och flexibla regler Semesterlagen innehåller både tvingande regler och sådana som går att anpassa via kollektivavtal. Du måste till exempel se till att varje anställd tar ut minst 20 betalda semesterdagar per år – om dagarna är intjänade. …
Ekonomisk brottslighet är ett växande samhällsproblem – men också något vi tillsammans kan motverka. Hos Ekobrottsmyndigheten står det brottsförebyggande arbetet i fokus, och Auktoriserade Redovisningskonsulter lyfts fram som en viktig del av lösningen. Ekobrottsmyndighetens uppdrag är tydligt: att förebygga, upptäcka och bekämpa ekonomisk brottslighet. Men i takt med att …
Det finns många saker du som arbetsgivare ska tänka på om du ska anställa en ungdom i sommar. Det är en förmån att få bidra till en persons första anställning – men det är viktigt att anställningen blir en bra start på arbetslivet. Här kommer tre tips till dig som ska anställa en ungdom. 1. Skriv ett anställningsavtal Ett tydligt anställningsavtal skapar …